Genel olarak islerimizi insan-makina olarak, yapariz, yani bilgisayarda bi e-posta okuma, gonderme vs. gibi isler. Biz bu isler gibi diger islerimizide makina-makina arasinda yapma sansimiz vardir.? Diye dusundugumuzede iste tam bu noktada RESTful web servisler devreye giriyor. Bunlari kullanirkende, Web servislerdeki butun protocol isteklerini WSDL, UDDI, WDAL, gibi servislere gerek kalmadan yapabilmek icin RESTFul web servislerini kullanabiliriz. Biz web`de kulladigimiz URL ile bir takim verilere ulastigimizda isler gayet guzel isliyor.
Mesala bir url ile bir kaynak belirtip
diye cagirdigimiz zaman sistemde bana o kaynaktaki veriyi cikarip veriyor. Acaba butun bu uygulamalari bu sekilde uygulayabilirmiyiz diye dusundugumuzde iste tam bu noktada RESTFul web servisler devreye giriyor.
Yani ben gidip bir metodu tetiklemeyeyim, yada bir belgeyi burdan gondermeyeyim vs. Ama bir takim metodlarla resourceler(kaynaklar) yaratayim. Web uygulamanin icersinden o kaynaklarada hep URL`lerle yada URI` ler ile erisebileyim.
RESTFul web servisler bu noktada basiliyor, ne oldugu anlasiliyor diyebiliriz. Peki bu oldugunda ne olacak,? Bu oldugunda, aslinda insan maikna arasindaki haberlesme nekadar basitse, yani web`de sorf email okuma vs. Peki benim ayni seyi, makina-makina arasinda yapma sansim varmi? diye cikmis bir protocoldur. Bunu yaparsam, diger WEB serivislerde oldugu gibi,
WSDL, UDDIm vs gibi arabetimler kullanmaya gerek kalmacaktir.
Peki kullanmam icin bana neler lazim ?
1- Birtane URL
2- Bir tane browser, (daha dogrusu browseri dusunmeden tcp uzerinden akan)
bukadar basit yapacagimiz seyler.
Her uygulama icin mutlaka bir URL yaratiriz, bunlari yarattigimizda, zaten http protocolunun icinde 4-5 tane komut var(GET, POST, PUT, DELETE vs.) bunlar vasitasi ile ben islemlerimin cok buyuk kismini %80`i yapabilirim.
Bu makalemiz giris niteliginde bir makeledir. REST ful webservislerin neler oldugundan bahsetmis olduk. Asagidaki linkte RESTFul web servisler icin 50 sayfalik bi pdf dokuman var sun sitesinde, orada daha ayrintili bi sekilde gorebilirsiniz.
Diger dersimizde, avantajlarindn, dezavantajlarinda,vs bahsedecez ve ornek projeler ile daha ayrintili bi sekilde anlatmaya calisacaz, umarim faydali bir yazi olmusdur.
https://jersey.dev.java.net/
yazi bir translation toolundan gibi. Biraz daha anlasilir olmasi gerektigini dusunuyorum.
YanıtlaSilGorusunuz icin tesekkur ederim, daha cok dikkat ederim
YanıtlaSil