JAAS java uygulamaları için kimlik doğrulama ve yetkilendirme işlemlerini portatif bir şekilde yapılmasını sağlayan bir arayüzdür. JAAS'ı kullanarak kendiniz sisteme giriş yapmayı ve yetkilendirmeyi sağlayan mödüler API'ler yazabilirsiniz.JAAS'ı herhangi bir güvenlik sisteminde kullanabilirsiniz. Örneğin; bir uygulama sunucusu kimlik doğrulamayı bir dosyadan okuyarak yapıyor olabilir yada bir veritabanından sorgulatarak ya da bir LDAP sunucusuna bağlanarak yapıyor olabilir. JAAS ile bu ortamlara ayak uydurmak hiç dert değil. Çünkü JAAS interface'lerden oluşur ve siz de bu interface'leri implemente edersiniz. Böylece kimse kimseye darılmaz.JAAS EJB güvenliğinde sıklıkla kullanılır. Sun, JAAS'ı EJB güvenliğinde standard olarak kullanmaktadır.Genelde JAAS modüllerinin kullanımı ile ilgili iki tip senaryo vardır:
Bir masaüstü uygulamanız vardır ve bu uygulamanız uzak bir uygulama sunucusuna bağlanıp sisteme giriş yapacaktır. Sisteme giriş sağlandıktan sonra da kullanıcının yetkileri oluşturulup bu yetkilerine göre sistemde hangi modüllere erişip hangi modüllere erişemeyeceği belirlenecektir. Bunun için masaüstü uygulamanız JAAS ile kullanıcının giriş bilgilerini uygulama sunucusuna iletir. Uygulama sunucusu da bu bilgileri kullanarak sisteme girişi gerçekleştirip kullanıcının rollerini oluşturur. Bundan sonraki EJB metodlarının çağırılmasında kullanıcının rol bilgilerine bakılır. Eğer yetkisi varsa izin verilir yoksa izin verilmez.
Bir web tarayıcı aracılığı ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Burada da kullanıcının giriş bilgileri JSP/servlet'e aktarılır. JSP/Servlet'de bu bilgileri kullanarak sisteme girişi gerçekleştirir. Tarayıcı giriş bilgilerini aşağıdaki yöntemleri kullanarak aktarır:
Basic authentication
Form-based authentication
Digest authentication
Certificate authenticationMasaüstü uygulamaları gibi web uygulamasında da sisteme giriş gerçekleştiğinde, istemci EJB metodlarını kullancının yetkileri izin verdiği ölçüde çağırır.JAAS'ın çalışma mantığına bakacak olursak aşağıdaki maddeler çıkabilir:
İstemci yeni bir LoginContext nesnesi oluşturur. Bu sınıf JAAS tarafından sunulmuştur ve kimlik doğrulama (authentciation) sürecinden sorumludur.
LoginContext nesnesi bir Configuration nesnesi alır. Bu nesnede kimlik doğrulama işleminin hangi LoginModule'ler ile yapılacağı bildirilir. Örneğin bir sistem sadece kullanıcı adı ve şifre doğrulaması istersen başka bir sistem hem kullanıcı adı-şifre hem de sertifika bazlı doğrulama isteyebilir.
LoginContext Configuration nesnesine kimlik doğrulama mekanizmalarının neler olduğunu sorar.
Configuration nesnesi kimlik doğrulama mekanizmalarından oluşan mekanizmalardan oluşan bir liste döndürür. Bu mekanizmaların her birine login module denmektedir. Login Module JAAS'ın sunduğu bir interface'dir. LoginModule kimlik doğrulama işleminin yapıldığı birimlerdir.
LoginContext LoginModule sınıflarından birer nesne oluşturur.
LoginContext oluşturulan LoginModule nesnelerini ilklendirir.
İstemci kodu LoginContext nesnesi üzerinden login() metodunu çağırır.
LoginContext login işlemlerini LoginModule nesnelerine devreder. Çünkü kimlik doğrulama işlemlerinin nasıl yapılacağını bu modüller bilmektedir.
Sizin tarafınızdan yazılmış LoginModule nesneleri kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirir.
İşlem sonucu oluşturulan bilgiler Subject sınıfından oluşturulmuş bir nesnenin içinde saklanır. Bu nesneyi güvenli işlemler gerçekleştirmek için kullanırsınız.
Bundan sonra istemci kodu EJB metodlarını çağırır ve sistem giriş bilgisi bu metod çağırımlarında otomatik olarak iletilir. Böylece uygulama sunucusu bu bilgileri kullanarak kimlik doğrulama ve yetkilendirme işlemlerini yapar.Aşağıda yukarıdaki yapının resim olara çizilmiş halini görebilirsiniz:Bu yazıda JAAS yüzeysel olarak incelenmiştir. Detaylı bilgi için lütfen bkz. JAAS Reference GuideJAAS Java SE ile birlikte gelmektedir. Böylelikle ayrı bir jar indirmenize gerek yoktur.Bir sonraki yazıda JAAS kullanarak bir JBOSS uygulama sunucusundaki EJB'lere güvenli erişmeyi sağlayan bir örnek anlatılacaktır.Kaynak: Mastering Enterprise Java Beans 3.0
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder