Menu

31 Ekim 2012 Çarşamba

WebLogic ile ilk JSF uygulamamiz

Merhaba, Bu makalemizde Netbeans IDE kullanarak weblogic uzerinde JSF uygulamasini nasil deploy ve run edebiliecegimizi gorecegiz.
Asagidaki adimlari tek tek yaparak sonuca ulasacaz.













Ve uygulamamiz niyahet deploy ettik.
Kullandigim kodlar.
UserBean.java

import javax.faces.application.FacesMessage;
import javax.faces.bean.ManagedBean;
import javax.faces.context.FacesContext;

@ManagedBean(name = "ub")
public class UserBean {

    private String name;
    private String surname;
    private int age;

    public void doAction() {
        FacesContext.getCurrentInstance().addMessage(
                null, new FacesMessage("name :" + name + ", surname :" + surname + ", age :" + age));
    }

    public String getName() {
        return name;
    }

    public void setName(String name) {
        this.name = name;
    }

    public String getSurname() {
        return surname;
    }

    public void setSurname(String surname) {
        this.surname = surname;
    }

    public int getAge() {
        return age;
    }

    public void setAge(int age) {
        this.age = age;
    }
}

index.xhtml

Weblogic`in Netbeans`e entegre etmek

Merhaba, bu makalemde, daha onceden install ettigimiz weblogic serveri netbeans`e ekleyecez, Netbeans yardimi ile belirtmis oldugumuz domain`i start-stop edebilir ve weblogic`in loglarini netbeans`in consolunda gorebiliriz. Asagidaki sekilde goruldugu gibi, Add Server diyerek basliyoruz. 
 - Daha sonra gelen ekrandan Oracle Web Logic Server`i seciyoruz ve Next diyoruz, bu gelen ekrandan Tomcat, Glassfish, Jboss gibi app serverlarida ekleyebiliriz.
 - Bir sonraki ekranimizda ise weblogic`i daha onceden install ettigimiz klasoru gosteriyoruz.
 - Son admimiz olan, Add Server Instance, bu bolumde ise weblogic`de olusturdugumuz domain`i gosteriyoruz ve admin console girmek icin daha onceden belirledigimiz kullanici adi ve sifreyi giriyoruz. Altta gorulen JPA 2.0 Support secenegini ben aktif ederek bitiyorum. (Weblogic`de JPA konusuna ilerleyen makalelerimde deginecegim.)

Ve mutlu son :). Yukarida goruldugu gibi weblogici netbeans`e entegre etmis olduk, Oracle WebLogic Server uzerine sag tiklayarak start-stop edip log`lara bakabiliriz.

30 Ekim 2012 Salı

Web Logic Domain klasor yapisi

Merhaba, bu makalemde weblogic`i install etdikden sonra veya yeni bir domain olusturdugumuz, hangi klasorleri olusturuyor ve o klasorler ve dosyalar ne ise yariyor onlardan bahsetmek istiyorum.
Bir Oracle WebLogic install ettigimizde, mesala windows uzerinde (linux icinde cok degisen kisimlari olmayacak) default olarak asagidaki gibi bir klasor yapisi karisimiza cikar.

C:\Oracle\Middleware main klasor veya WebLogic_BASE gibide dusunebiliriz. Base altina asagidaki gibi bir klasor yapisi olusturulur.
Yukarida gorundugu gibide, bir klasor yapisi meydana gelir, bu makalenin asil konusu user_projects altindaki klasor ve dosylar olacaktir. Cunku burada daha oncede bahsettigimiz domain ve domainlerimiz bulunmaktadir.
user_projects\domains\ 
altinda bizim olusturdugumuz domainler olacaktir, eger kurulum yaparken herseyi default olarak ayarladiysaniz, 
user_projects\domains\base_domain
 isminde bir domain`imiz kurulumla birlikte gelecektir. Simdi detayli bir sekilde incelemeye baslayalim.
user_projects\domains\base_domain altindaki ilk klasorumuz autodeploy, ismindede anlasilacagi gibi, bir IDE (Netbeans, ecplice, jdev, InteljIDE) gibi platformlarla veya manual olarak olusturulmus(bu yontemin cokda kullanildigi sanmiyorum :)) .war, .ear gibi bir web uygulamasi veya bir kurumsal uygulama iceren dosyalarimizi bu klasor altina kopyaladigimizda war veya ear dosyamin weblogic server`a deploy(yani kullanilabilir) edilimis olacaktir. (Auto Deploy glassfish, jboss gibi app server`lardada ayni sekilde kullanilmaktadir) ama performans icin domain.xml veya config.xml icerisinden bu parametrenin false edilmesi performansi artiran bir yontem olacaktir, cunku server buraya surekli ping atmak zorunda kalacaktir. WebLogic performance konusuna ilerleyen makalelerimde yer verecegim. 
Gelelim diger klasorlerimize, bin klasorumuz, bu klasorumuz icerisinde ise, domainimizi start, stop, domainizin degerlerini set etmemiz icin gerekli dosyalarimiz bulunmaktadir. Dikkat ettiyseniz, her dosyadan iki tane bulunmaktadir, bunun sebebi mesala domain`i start etmek icin startManagedWebLogic.cmd ve startManagedWebLogic.sh , .cmd ile biten windows icin bir bat dosyasi, .sh ise linux sistemler icin bir run dosyasidir.
Diger bir klasorumuz iser config, belkide en cok buradakiler kullanacaginiz. Ismindende anlasildigi gibi config ayarlamizi yaptigimiz yerdir, JDBC, JMS, SECURITY gibi ayarlarini yapmak istersek buradan yapmamiz gerekecektir, ama weblogic`in cok guclu olan admin consolu varken cokda gerek olmayabilir. Burada bilmemiz gereken en onemli dosya config.xml dosyasidir. bu dosyanin icindeki ayarlari gelecek makalelerimizde bolum bolum kullanmis olacagiz.
Ve son olarak lib klasorumuz, bu kisimda en cok kullanacagimiz bolumdur. buraya mesala uygulamamizda kullandigimiz bir .jar dosyasini web logic server`in gorebilmesi icin, bura atmamiz gerekmetir. Bu klasoru, weblogic uzerinde uygulama gelistirirken kullanacagiz. 
Simdilik bu kadar...

WebLogic Temel Kavramlar

Bu makalememde daha oncede bahsetmis oldugum, weblogic`in domain, admin server, managed server gibi temel ve bilinmesi en onemli kisimlarini  paylasacam.
Bir WebLogic domain`i asagidada goruldugu gibi mantiksal olarak bir grup weblogic instance`inin bir araya gelmesiyle olusmustur. Bu instance`ler Admin Server ve Managed Server`lerdir. Bir domain bir Admin Server ve birden fazla Managed Server`den olusur.
Bir domaindeki tüm instancelar aynı versiyonda olmak zorundadırlar.

Kullanıcılar genelde kaynak her türlü programları (web, ejb,web servis) ve diğer kaynaklar için Managed Server oluştururlar. İhtiyaca göre bir kurulum ile birden fazla domain yada birden fazla kurulum ile bir domain kullanılabilinir.
Özet olarak Domain Yapısı aşağıdaki gibidir

Admin Server ve Managed Server`i aciklamadan once, weblogic serverdan bahsedecek olursak, WebLogic Servler  client isteklerini dinlemek icin gelistirilmis java kodlaridir. Bunlar ikiye ayrilir.

Weblogic sunucusu kurulduktan sonra programların ve/veya servislerin kullanılabilmesi içi doğal olarak domain’e ihtiyacımız var. Bunun için bir kaç yol var;
  1. config.bat veya config.sh komutları yardımıyla sihirbaz kullanarak,
  2. Linux ortamında eğer xwindows mevcut değilse console yapısı ile
  3. WLST Weblogic skrip dilini kullanarak
  4. Son olarak da eğer daha önce oluşturulmuş template var ise bunları kullanarak
  1. Admin Server
  2. Managed Server
Admin Server

Bir WebLogic Server icerisinde mutlaka bir Admin Server bulunmak zorundadir. Admin Server, admin console veya WLST uzerinden yonetilebilir ve boylece domaindeki instance konfigurasyonlari gibi ayarlamalar yapilabilir.
(Bu konfigurasyonlari, makale makale deginecegim).
Bir domainde managed serverlar başlatılmadan önce admin server çalıştırılır. Managed serverlar çalıştırıldığı zaman Admin serverla iletişime geçerler ve konfigürasyon bilgilerini alırlar(Yani config.xml dosyasini yukler). Admin server bu yönüyle tüm domain içerisnde merkezi bir kontrol birimi olarak bulunmaktadır.
Bir admin server başlatıldığı zaman, config.xml dosyası load olur.
Her admin server başlatıldığında, config-booted.jar adında bir backup konfigürasyon dosyası oluşturulur. Konfigürasyon dosyaları server instancelarında bozuldukları zaman, bu şekilde önceki konfigürasyonlara dönülebilmektedir.
Admin server bir domain içerisinde fail duruma geçtiği zaman, managed serverların çalışması etkilemez, managed serverlar çalışmaya devam ederler. Admin server çöktüğü zaman çalışan diğer managed serverlar çalışmaya devam ederler ve periyodik olarak admin servera tekrar bağlanmaya çalışırlar.
Admin server çalışmıyorsa bile managed serverlar başlatılabilirler. Bu durumda managed server local konfigürasyon dosyalarını kullanır ve çalışır duruma geldikten sonra admin servera bağlanmaya çalışır. Bir kere bağlantığı zaman da konfigürasyon durumunu admin servera ait olan konfigürasyon durumuyla senkronize eder.

Managed Server
Bir domainde yer alan admin server haricindeki diğer serverlara managed server denir. Managed serverlar uygulamaya ait kaynakları tutarlar. Bir managed server başlatıldığı zaman admin serverla bağlantıya geçer ve konfigürasyon ve deployment ayarlarını alır.
İki ya da daha fazla managed server da bir arada cluster olarak konfigüre edilebilirler. Bu şekilde ölçeklenebilirlik ve kullanılabilirlik artırılabilir. Bir cluster içerisindeki tüm managed serverlara aynı kaynaklar ve servisler deploy edilirler. Bu şelde failover ve load balancing sağlanır.
Node Manager
Node manager fiziksel server üzerinde çalışan bir araç/process’dir. Bize uzaktan Weblogic server instancelarını başlatma, askıya alma, durdurma ve restart etme fırsatları sunar. Server instanceları aynı makinada Node manager processi olarak yer alığı sürece, server instanceları Node manager processleri kullanılarak kontrol edilebilir.
    Node Manager:    
- bir makinaya atanmış olan admin serverı başlatabilir, durdurabilir veya yeniden başlatabilir.
- bir makinaya atnamış olan managed serverları başlatabilir, durdurabilir veya yeniden başlatabilir.
- serverları izleme ve loglarını inceleme imkanı verir.

29 Ekim 2012 Pazartesi

Linux Üzerine Oracle Weblogic 12.1.1 Kurulumu

Bu yazımda Linux işletim sistemi üzerine Oracle Weblogic 12.1.1 kurulumunu anlatacagım. Windows icin kurulumdan bahsetmeyecegim, cunku 7. adimdan sonraki hersey aynidir.
Simdi Oracle`in sitesin indirecegimiz installerden biraz bahsetmet istiyorum, cunku bir kac cesidi var, onlari aciklayayim.
FilenameDescription
wls1211_generic.jarBu installer butun isletim sistemleri icin kullanilabilir. Icerisinde WebLogic Server ve Coherence mevcuttur. Ama JDKs mevcut degil.
wls1211_linux32.binBu installer Linux x86 32-bit makineler icin. Icinde WebLogic Server, Coherence, Sun SDK 1.6_29, ve Oracle JRockit 1.6_29 bulunmaktadir.
wls1211_solaris32.binBu installer Solaris 32-bit makineler icin. Icinde WebLogic Server, Coherence, Sun SDK 1.6_29, ve Oracle JRockit 1.6_29 bulunmaktadir.
wls1211_win32.exeBu installer Windows 32-bit machines. Icinde WebLogic Server, Coherence, Sun SDK 1.6_29, ve Oracle JRockit 1.6_29  bulunmaktadir.
wls1211_dev.zipBu installer yanliz development icindir. Production icin kullanilamaz. Windows, Linux, or Mac OS X makinelerde install edilebilir.
Ben wls1211_generic.jar`i kullanacagim. Ve bundan sonraki makalemde, domain, AdminServer, ManagedServer gibi kavramlardan ve domain ve ManagedServer nasil olusturulur bunlardan bahsediyor olacagim.
1. Weblogic Kurabilmek için sistemimiz de JDK’nın kurulu olması gerekir.Buradan bize uygun JDK’mızı indirebiliriz.(Benim işletim sistemim 64 bit linux oldugu için jdk-7u2-linux-x64.rpm adında ki JDK’yı indiriyorum)
2. İndirdigim rpm uzantılı dosyamın bulundugu dizine giderek aşagıda ki kodu çalıştırıyor ve JDK’mı kuruyorum.
$ rpm -Uvh jdk-7u2-linux-x64.rpm 
3. Daha sonra buradan Weblogic 12.1.1 sürümünün indirilmesi lazım.(Ben Generic Installer (997MB) olan weblogici indiriyorum)

4. İndirme İşlemi bittikten sonra  hostname’imizi aşagıda ki gibi root kullanıcısıyla düzenleriz.
$ vi /etc/hosts
127.0.0.1 localhost.localdomain localhost
192.168.1.100 weblogic weblogic
5. Weblogic 12.1.1′in işletim sisteminde çalışacağı kullanıcı ve grupları aşagıda ki gibi oluştururuz ve parolalarımızı belirleriz.
groupadd -g 1000 oinstall
useradd -u 1100 -g oinstall oracle
passwd oracle
6. Weblogic’in kurulacağı dizin oluşturur ve yetkileri veririz.
mkdir -p /u01/app/oracle/middleware
chown -R oracle:oinstall /u01
chmod -R 775 /u01/*

7. Oracle kullanıcısıyla login oluruz ve aşagıda ki gibi .bash_profile‘ı düzenleriz.
$ vi .bash_profile
MW_HOME=/u01/app/oracle/middleware; export MW_HOME
JAVA_HOME=/usr/java/jdk1.7.0_02; export JAVA_HOME
PATH=$JAVA_HOME/bin:$PATH; export PATH
# JDK 7 Requirement
USER_MEM_ARGS=”-Xms32m -Xmx200m -XX:MaxPermSize=350m”
8. Daha sonra indirmiş oldugumuz Weblogicin bulundugu dizine gider ve aşagıda ki kodla Weblogic kurulumunu başlatırız.(Benim indirmiş oldugum weblogic’in adı wls1211_generic.jar oldugu için kurulum da ben bu isimlendirmey i yapıyorum)
$  $JAVA_HOME/bin/java -Xmx1024m -jar wls1211_generic.jar
9. Karşımıza gelen ekrana Next diyerek devam ederiz.
 10. Middleware yolunu girip Next diyerek devam ediyoruz.
 11. E-mail ve Oracle support bilgilerini istiyor boş bırakıp Next Dedigimiz de aşagıda ki ekran karşımıza geliyor.Bu kısmı da Next diyerek geçiyoruz.
 12. Yes diyerek devam ediyoruz.
 13. Proxy ayarlarını girmemizi istiyor.Ben “I wish to remain uninformed of security issues in my configuration or this machine has no Internet access” seçenegini seçerek Continue diyerek devam ediyoruz.
 14. Typical seçenegini seçerek Next ile devam ederiz.
 15. Java home’u .bash_profile’e set ettigimiz den dolayı JDK seçili olarak gelecekdir.Nextdiyerek devam ederiz.
 16. Kurulum yollarının gelmiş olması lazım bu yüzden bu kısmı da Next diyererek devam ederiz.
 17. Next diyerek kuruluma devam ederiz.
 18. Kurulumun bitmesini bekleriz.
 19. Kurulum bittiğinde “Run Quickstart” kutucuğundaki işareti kaldırıyoruz ve Done ile pencereyi kapatıyoruz.Ve Weblogic kurulumu bitti artık domain kurulumuna geçiyoruz.
 20. “Getting Started with Weblogic Server 12.1.1″ seçenegini seçerek devam ediyoruz.
 21. “Create a new Weblogic domain’i” seçerek devam ediyoruz.
 22. “Generate a domain configured automatically to support the following products” seçilerek devam edilir.
 23. Domain ismimizi verip devam ederiz.
 24. Kullanıcı adı ve şifrelerimizi verip devam ederiz.
 25. Jdk’nin seçili oldugundan emin olur Next ile devam ederiz.
 26. Hiç bir şey seçmeden Next ile devam ederiz.
 27. Create diyerek başlatırız.
 28.Kurulum işlemi bitmiştir.Done diyerek çıkarız.
 29. Aşagıda ki kod ile domainimizin kurulu oldugu dizine gider ve start işlemini yaparız.
$ cd /u01/app/oracle/middleware/user_projects/domains/testDomain/
$ ./startWebLogic.sh 

30. “http://localhost:7001/console” adresinden weblogic konsoluna gideriz.Kullanıcı adı ve şifremizi girerek login oluruz.

 Ve Weblogic yönetim paneli karşımıza gelir.

Oracle WebLogic Nedir

Bu makalemiz, devamini konu konu isleyecegim, weblogic server icin bir baslangictir.
Weblogic , onceden BEA firmasinin, simdi ise Oracle`in urunu olan tartismasiz dunyanin en iyi uygulama sunucusu ve uzerinde cok fazla cesitli uygulamalarin calismasina izin veren bir java uygulamasidir. Tek bir process olarak görürsünüz ama içinde birçok uygulama barındırır.
Weblogic hakkında biraz genel bilgi vermek istiyorum.. 
WebLogic, aşağıdaki ürünleri içeren J2EE ürün ailesine verilen isimdir. 
WebLogic Server 
J2EE (Kurumsal java) uygulama sunucusu
WebLogic Portal 
Kurumsal portal
WebLogic Integration 
Kurumsal Uygulama Entegrasyonu Platformu
Weblogic tuxedo
Transaction Sunucusu ve Ortakatman Platformu
Web sunucusu 
HTTP, HTTPs
Weblogic comminacation platform 
Telekomunikasyon Platformu
Ben bundan sonraki makalelerimde WebLogic Server ve Web Sunucu konulari ile ilgili yazilar yacagim.
Weblogic Server`in destekledikleri standartlar.
-          EJB 3+, JPA 2.0, WebService, JSF 2.0, JSP/Servlet, CDI, XML, Jersey, JMS, JAAS  gibi weblogic 12 ile birlikte Java EE 6 `in butun standartlarini ve cok daha fazlasini desteklemektedir.
-          Doğrudan destek sağladığı standartlar
SOAP
WSDL 
UDDI 
WS-Security
WebLogic Server
Günümüzde kurumlardaki en önemli ihtiyaçlardan biri, uygulama geliştirme sürecini 
olabildiğine hızlandırmak ve pazarın beklentilerini en hızlı şekilde karşılamaktır. BEA 
WebLogic Server, uygulama geliştirme sürecinde altyapı servislerini geliştirmeye 
zaman ayırmadan kurumların iş ihtiyaçlarına dönük uygulamalar geliştirmelerini 
sağlayacak bir altyapı sunar. WebLogic’in sunduğu bu sağlam ve kolay yönetilebilir 
altyapı sayesinde, arka taraftaki veri kaynaklarına, kullanıcıların güvenli ve hızlı bir 
şekilde erişimi sağlanır.
WebLogic 
Server, WebLogic platformunun temelini oluşturan bir ürün olarak, platform 
üzerindeki bütün ürünlerin sağlamlığını ve güvenilirliğini sağlamak için uzun süren 
test süreçlerinden geçmiştir ve güvenilirliği ve sağlamlığı bu test süreçlerinde 
onaylanmıştır. BEA JRockit java virtual machine ile birlikte kullanıldığında 
performans ve güvenilirlik sonuçları müşterilerimizin beklentisinin de ötesindedir. 
BEA WebLogic Server, uygulamaların sürekli ayakta kalmasını sağlamak için farklı 
serverların cluster yapısı içinde birlikte çalışmasını destekler. Bu özelliğiyle 
WebLogic Server uygulamaların çalışmalarının sürekliliğini sağladığı gibi, 
ölçeklendirilebilmeyi ve performansı da sağlar. Yük dağlımı, caching, server 
migration ve failover desteği de son kullanıcıların uygulamaya kesintisiz erişimini 
sağlamak amacıyla server ın içinde gelen özellikler arasındadır. Ayrıca uygulamanın 
yeni versiyonu ile eski versiyonunun aynı anda server da bulunabilmesi de 
uygulamanın yeni versiyonunun deploymentında kesinti yaşanmamasını sağlar. Bu 
özellikleri ile WebLogic Server uygulamalarınızı sıfır kesinti ile çalıştırabileceğiniz 
tek uygulama sunucusudur.  Giris niteligi icin bu makalemi burada bitiyorum ve, bundan sonraki makalelerimde daha teknik makalelerle devam edecem.

5 Ekim 2012 Cuma

CV(Oz Gecmis)

Ertuğrul ASLAN
 mail: ertugrula83@gmail.com
Doğum Tarihi:     13/10/1983
Uyruğu:                T.C.
Medeni Hali:        Evli
Cinsiyet :              Bay
Oğrenim durumu :  2004 -  2009    Baku Devlet Universitesi (Uygulamalı Matematik)

Oracle Veri Tabanı, Kurumsal Java, SOA, BPM ve Oracle Fusion Middleware Ürünlerini (GoldenGate, OSB, OAG, Weblogic Suite 11g/12c, Coherence, Webcenter Content, ADF...) kullanarak 8 yılı aşkın süredir danışmanlık, uygulama geliştirme ve eğitim hizmetleri vermektedir. Özellikle Veri Tabanı ve Weblogic  konusunda yurtdışı da dahil olmak üzere bir çok kurum/organizyonlara danışmalık, performans iyileştirme ve eğitim hizmetleri vermiş olup kurum/organizasyonların cluster ortamlarının en ideal şekilde oluşturulmasında bizzat görev almıştır. Java SE, Java EE, Oracle SQL, Oracle DBA I-II, Oracle RAC, Oracle DataGuard, Oracle Backup and Recovery, Weblogic-SOA konularında verdiği eğitimlerin süresi 6000 saat üzerindedir.

Teknik Beceriler

Oracle Veri Tabanı (Uzman)
· Oracle Database SQL Tuning, Oracle Database Performance Tuning, Oracle Data Guard (Standby) kurulum ve yönetimi, Oracle RAC (Real Application Cluster), Oracle Kurulum ve kurulum ortamının (Solaris, Linux, Windows) hazırlanması, Oracle Data Pumb (Import-Export) Verilerin taşınması, Oracle Datawarehouse, Oracle Grid ASM (Automatic Storage Management) konfigürasyon ve yönetimi, Oracle RMAN(Recovery Manager) Backup alma, backup’dan dönme ve çeşitli backup yöntemlerinin kullanılması, Oracle Golden Gate, Oracle SQL – PL/SQL
Orta Katman Çözümleri
· Oracle SOA Suite(Uzman), Oracle BPM Suite(Uzman), Oracle Service Bus(Uzman),  Oracle Api Gateway(Uzman), Oracle Enterprise Gateway(Uzman),  Oracle Policy Automation(Uzman),  Coherence(Deneyimli), Oracle Business Activity Monitoring(Deneyimli) ,Oracle Internet Directory(Deneyimli)
· Enterprise Architectures (Deneyimli), SOA Design Patterns (Deneyimli)
Programlama Dilleri
· JPA 2.0 (Hibernate, Eclipse Link)(Uzman),EJB 3+ and Java Web Service (Uzman),JSF (Uzman),Prime Faces (Uzman), Rich Faces(Uzman), JSP (Uzman),JMS (Uzman),Vaadin (Deneyimli),JAXB (Uzman),Apache Open source products(Deneyimli),Lucene - Nutch - Solr (Deneyimli)
Platformlar
· Eclipse(Uzman), JDeveloper(Uzman), NetBeans(Deneyimli), MyEclipse(Deneyimli), Rational Application Developer(Deneyimli), Web Sphere Application(Deneyimli)
İşletim Sistemleri
· Linux/Unix Family(Deneyimli), Windows Family(Deneyimli)
Diğer Veritabanı ve Uygulama Sunucuları
· MongoDB(Deneyimli), MySQL(Uzman), PostgreSQL(Deneyimli)
· Oracle Weblogic Server 10/11/12c (Uzman), Glassfish(Uzman), JBoss(Deneyimli)
Diğer
· Web Service(JAX-WS, REST) (Uzman), Spring(Uzman), EJB(Uzman), Java Persistence API(Uzman), Hibernate(Uzman), Eclipselink(Uzman), UML(Deneyimli), Design Patterns(Deneyimli), Struts 1(Deneyimli), Struts 2(Deneyimli), Ajax(Deneyimli), Vaadin(Deneyimli), JUnit(Deneyimli), JBPM(Deneyimli), NHibernate(Deneyimli), Entity Framework(Deneyimli), Log4j(Deneyimli), Lucene(Deneyimli), Solr(Deneyimli),  Cvs, Svn, StarTeam, Jibx, Jaxb, Jira

Tecrübe

CIO, Co-Founder
Temmuz 2014-...
SOAGEN Technology, Ankara, TÜRKİYE

• Küçük, orta ve büyük ölçekli kurumlar için danışmanlık, uygulama geliştirme ve eğitim hizmetleri veren SOAGEN Teknoloji firmasını ortağıyla beraber kurdu.
• SOAGEN Teknoloji, şu kavramlar üzerinde hizmet vermektedir: SOA (Service Oriented Architecture), BPM (Business Process Management) BPEL ( Business Process Execution Language), Enterprise Architectures, Enterprise Java, Big Data, NoSQL, Hadoop, Governance, Strategy, Best Practices, Patterns, Project Management.
• Oracle Fusion Middleware Ürünleri, Enterprise Architectures ve Enterprise Java konusunda özel tecrübe ve birikime sahip olan SOAGEN Teknoloji ayrıca diğer Firmaların ürün ailesinde de benzer çalışmaları yapacak kabiliyet ve donanıma sahiptir. SOAGEN Teknoloji tarafından sıklıkla kullanılmış ürünlerden bazıları şu şekildedir: Oracle SOA Suite, Oracle Business Process Management Suite, Oracle Service Bus, Oracle BPEL Process Manager, Oracle Enterprise Repository, Oracle Business Rules, Oracle Policy Automation, Oracle Business Activity Monitoring, Oracle SOA Management Pack Enterprise Edition, Oracle API Gateway, Oracle SOA Governance, Oracle Weblogic Suite, Oracle Coherence (In-Memory Data Grid), Oracle WebCenter Content, Oracle Database, Oracle NoSQL Database, MongoDB, Jasper, Pentaho.
Eğitim ve Danışmanlıklar.
InfoPark bünyesinde verilen eğitimler.
-      Oracle Database 12c New features
-      Weblogic 12c Admin I
-      Weblogic 12c Admin II
-      Oracle Real Application Cluster
-      Golden Gate 12c
-      Datawarehouse Administraiton
-      SOA Suite 12c
-      Oracle 11g Performance Tuning
-      Oracle 11g SQL Tuning
-      Oracle 12c Admin I
-      Linux Administration
-      Backup and Recovery
-      Dataguard
Oracle bünyesinde bir çok kuruma, Oracle Database(Admin I, Admin II, Performance Tuning, RAC, backup and recovery, Dataguard, SQL-PL/SQL) ve Oracle Weblogic, Java, SOA Suite BPM, OSB eğitimleri verilmiştir.
Danışmanlıklar
BAŞARI TEKNOLOJİ – JavaEE  Uygulama geliştirme
BAŞARI MOBILE – JavaE, SOA & Middleware Danışmanlığı
ROKETSAN A.Ş. – BPM Danışmanlık, eğitim ve geliştirme
TODEM Ltd. Şti –Weblogic 12c Danışmanlık
ANKARA SU KANALİZASYON İDARESİ (ASKİ) – Oracle API Gateway  Eğitim
ADEO A.Ş. – Oracle Fusion Middleware ve  Database eğitimleri
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI– Weblogic 12c Eğitim / Danışmanlık, Oracle SOA Suite & BPEL
SEKOM : Oracle RAC ve Dataguard danışmanlığı (Devam ediyor)
WIPRO (EMI) : Oracle GIS Veritabanları danışmanlığı(Devam ediyor)
BOTAŞ : Oracle 10g veritabanından 11g Rac veritabanına kurulum, geçiş, performans çalışmaları(Devam ediyor)
BOTAŞ : Weblogic uygulamasından çalışan uygulamaların Weblogic 12c cluster ortamlarına taşınması ve performans çalışması (Devam ediyor)
BOREN: Jboss sunucusunda çalışan uygulamaları Weblogic ortamına taşıma, veritabanı upgrade işlemlerinin yapılması. (Devam ediyor)
ORACLE – Oracle Fusion Middleware Products, Database and JavaEE Training and Consultancy (Devam ediyor)
YEDAŞ : Oracle Database ve Weblogic eğitim ve danışmanlıkları
AKEDAŞ : Golden Gate ile veritabanı replikasyonu
Oracle and  Java Trainer and Consultant
Devinim, Ankara, TÜRKİYE
Ocak 2013-Haziran 2014
Sağlık Bakanlığı SağlıkNet,ÇKYS, TDMS sistemi Exalogic ve Exalogic üzerinde çalışan Orta-katman ürünlerinin yönetiminde ve performans iyileştirmeleri (1 yıl).
ISDEMIR Golden Gate ile Zero Down time geçiş. (10g’den 11g RAC veritabanına)
THY Oracle Veritabanı danışmanlığı
Emniyet(TADOC) Oracle DB I ve II eğitimi
LinkPlus Oracle Performans tuning eğitimi
Muğla Üni. Oracle 11g RAC kurulumu
Roketsan Oracle 11g RAC kurulumu
Roketsan Enterprise Weblogic Cluster, SOA, Webcenter ürünleri kurulumu ve danışmanlığı
Afyon Üni. Oracle Eğitimi
GATE elektronik Oracle sanallaştırma kurulumu, Oracle ürünlerini optimize etmek ve Oracle orta katman ürünlerini kurulum yönetim ve test ortamları için hazırlanması, entegrasyonlarının yapılması
ATO Webcenter Cluster kurulum ve yönetimi,
ATO Weblogic ve Oracle ODA yönetimi ve danışmanlığı
TOKI genel müdürlüğü Oracle DB ve Weblogic, Webtier ürünlerinin danışmanlığı, OCFS2 cluster kurulum ve konfigurasyonları
Nijerya 3Consulting Weblogic eğitimi ve BPM demo çalışması
FONET yazılım takım liderlerine 12 günlük Kurum Java eğitim ve danışmanlığı
Başarı Mobile yazılım mühendislerine Kurumsal Java eğitimi
Başarı Mobile Weblogic ve SOA alt yapısının iyileştirilmesi danışmalığı


Senior Software Engineer  and Oracle DBA
Azerbaycan Merkez bankası (R.I.S.K Company, Baku, Azerbaycan)
Eylül 2007 - Temmuz 2012
ACCR (Azerbaycan Merkezi Kredi Sistemi) ve Azerbaycan Gümrük bakanlığı Visa Projesi
Kurumsal Java teknolojileri konusunda Azerbaycan Merkezi Bankası’ndaki Centralized Credit Registry sisteminin mimarisinin oluşturulması, projenin geliştirilmesi ve Oracle 11g veritabanın yönetimi gibi projenin bütün adımlarında etkin görev almış olup 4 yıla yakın bir zaman bu projede görev almıştır. Aynı zaman Azerbaycan Vize Extension projesinde, projenin Business Logic kısmı olan EJB-JPA bölümün yazılmasında önemli rol oynamıştır.Kullanılan Teknolojiler: EJB 3.1, JMS, Java WebService, JPA 2.0 (Hibernate, EclipseLink), JSF 2.0, Richfaces, Primefaces, Apache Digester, Xml Binding, JAXB, OpenDs LDAP, glassfish 3.1, Oracle Service BUS, Weblogic and glassfish application server.
Software and Database Trainer
Mayıs 2008- Temmuz 2012
Freelance, Baku, Azerbaycan
•  The State Statistical Committee of the Republic of Azerbaijan'da  Java yazılımcılarına (20 kişiye), 2 ay boyunca Kurumsal Java eğitimi.
• Millibyte ITM Eğitim Merkezinde, 3 yıl Java (standart ve enterprise) ve 2  yıl Oracle Veri Tabanı eğitmenliği

Eğİtimler ve Sertifikalar



• Oracle Performance Tuning Eğitimi
Nisan 2012

• Oracle Database 11g Administrator Certified Professional Sertifikası
Mayıs 2012

• Oracle Database 11g Administrator Certified Associate Sertifikası
Mayıs 2011

• Oracle Weblogic 12c Administrator Certified Associate Sertifikası

 2016

iletisim : (0532) 172 27 40