Menu

30 Ekim 2012 Salı

WebLogic Temel Kavramlar

Bu makalememde daha oncede bahsetmis oldugum, weblogic`in domain, admin server, managed server gibi temel ve bilinmesi en onemli kisimlarini  paylasacam.
Bir WebLogic domain`i asagidada goruldugu gibi mantiksal olarak bir grup weblogic instance`inin bir araya gelmesiyle olusmustur. Bu instance`ler Admin Server ve Managed Server`lerdir. Bir domain bir Admin Server ve birden fazla Managed Server`den olusur.
Bir domaindeki tüm instancelar aynı versiyonda olmak zorundadırlar.

Kullanıcılar genelde kaynak her türlü programları (web, ejb,web servis) ve diğer kaynaklar için Managed Server oluştururlar. İhtiyaca göre bir kurulum ile birden fazla domain yada birden fazla kurulum ile bir domain kullanılabilinir.
Özet olarak Domain Yapısı aşağıdaki gibidir

Admin Server ve Managed Server`i aciklamadan once, weblogic serverdan bahsedecek olursak, WebLogic Servler  client isteklerini dinlemek icin gelistirilmis java kodlaridir. Bunlar ikiye ayrilir.

Weblogic sunucusu kurulduktan sonra programların ve/veya servislerin kullanılabilmesi içi doğal olarak domain’e ihtiyacımız var. Bunun için bir kaç yol var;
  1. config.bat veya config.sh komutları yardımıyla sihirbaz kullanarak,
  2. Linux ortamında eğer xwindows mevcut değilse console yapısı ile
  3. WLST Weblogic skrip dilini kullanarak
  4. Son olarak da eğer daha önce oluşturulmuş template var ise bunları kullanarak
  1. Admin Server
  2. Managed Server
Admin Server

Bir WebLogic Server icerisinde mutlaka bir Admin Server bulunmak zorundadir. Admin Server, admin console veya WLST uzerinden yonetilebilir ve boylece domaindeki instance konfigurasyonlari gibi ayarlamalar yapilabilir.
(Bu konfigurasyonlari, makale makale deginecegim).
Bir domainde managed serverlar başlatılmadan önce admin server çalıştırılır. Managed serverlar çalıştırıldığı zaman Admin serverla iletişime geçerler ve konfigürasyon bilgilerini alırlar(Yani config.xml dosyasini yukler). Admin server bu yönüyle tüm domain içerisnde merkezi bir kontrol birimi olarak bulunmaktadır.
Bir admin server başlatıldığı zaman, config.xml dosyası load olur.
Her admin server başlatıldığında, config-booted.jar adında bir backup konfigürasyon dosyası oluşturulur. Konfigürasyon dosyaları server instancelarında bozuldukları zaman, bu şekilde önceki konfigürasyonlara dönülebilmektedir.
Admin server bir domain içerisinde fail duruma geçtiği zaman, managed serverların çalışması etkilemez, managed serverlar çalışmaya devam ederler. Admin server çöktüğü zaman çalışan diğer managed serverlar çalışmaya devam ederler ve periyodik olarak admin servera tekrar bağlanmaya çalışırlar.
Admin server çalışmıyorsa bile managed serverlar başlatılabilirler. Bu durumda managed server local konfigürasyon dosyalarını kullanır ve çalışır duruma geldikten sonra admin servera bağlanmaya çalışır. Bir kere bağlantığı zaman da konfigürasyon durumunu admin servera ait olan konfigürasyon durumuyla senkronize eder.

Managed Server
Bir domainde yer alan admin server haricindeki diğer serverlara managed server denir. Managed serverlar uygulamaya ait kaynakları tutarlar. Bir managed server başlatıldığı zaman admin serverla bağlantıya geçer ve konfigürasyon ve deployment ayarlarını alır.
İki ya da daha fazla managed server da bir arada cluster olarak konfigüre edilebilirler. Bu şekilde ölçeklenebilirlik ve kullanılabilirlik artırılabilir. Bir cluster içerisindeki tüm managed serverlara aynı kaynaklar ve servisler deploy edilirler. Bu şelde failover ve load balancing sağlanır.
Node Manager
Node manager fiziksel server üzerinde çalışan bir araç/process’dir. Bize uzaktan Weblogic server instancelarını başlatma, askıya alma, durdurma ve restart etme fırsatları sunar. Server instanceları aynı makinada Node manager processi olarak yer alığı sürece, server instanceları Node manager processleri kullanılarak kontrol edilebilir.
    Node Manager:    
- bir makinaya atanmış olan admin serverı başlatabilir, durdurabilir veya yeniden başlatabilir.
- bir makinaya atnamış olan managed serverları başlatabilir, durdurabilir veya yeniden başlatabilir.
- serverları izleme ve loglarını inceleme imkanı verir.

1 yorum:

  1. Bu makalememde daha oncede bahsetmis oldugum, weblogic`in domain, admin server, managed server gibi temel ve bilinmesi en onemli kisimlarini paylasacam.
    limelight stitched online
    limelight 3 piece stitched

    YanıtlaSil