Menu

14 Eylül 2010 Salı

Oracle Parametre Dosyalari

Oracle`in calisabilmesi icin gerek duydugu temel bazi ogeleri parametre dosyalarinda tutariz. Oracle ilk basladiginda oarametre dosyalarini okur ve sisteme dair bir cok ayara burdan ulasir. Ayni anda calisabilecek islem adedi (*.process) arsiv dosyalarinin lokasyonun neresi olacagi(*.log_archive_dest) kac dakikada bir arsive cikarilacagi (*.archive_log_target) control file`larin lokasyonlari (*.control_files). background dump, user dump, gibi klasorlerin nerelerde konumlandirildigi vb. bilgileri parametre dosyalari icinde saklanir. Bu degiskenlere parametre denmektedir. ve hep birlikte parametre dosyalasini olustururlar. Ancak parametre dosyasi okunup gerekli bilgi alindikdan sonra, contorl file`lara erisilip, Oracle datafile`lar kullanilmaya baslar..
  Oracle`da 2 cesit parametre dosyasi vardir, bunlardan birisi bizim uzerinde degisiklik yapabilecegimiz metin tabanli olan PFILE(parameter file)`dir. Digeri ise binary bicimde oldugu icin uzerinde degisiklik yapamayacagimiz SPFILE(Server Parameter File)`dir.

    Oracle PFILE(Parameter File)
Oracle parameterelerini tutan PFILE bir metin dosyasidir, icerisine girip, diledigimiz degisiklikleri yapabiliriz.PFILE init.ora yada init.ora seklinde gecer ve $ORACLE_HOME\database\ altina bakmamiz gerekebilir. Burada olarak belirttigimiz, veritabanimiza ait olan Oracle System ID`dir.

Oracle SPFILE(Server Parameter File)
init.ora ile tanisdigimiz pfile`in kullanimi yaklasik 10 yildir var olan bir yapi. SPFILE mantigi daha sonra ortaya cikmistir. ikisi arasindaki en buyuk fark, PFILE bir metin dosyasi oldugundan kolayca degisiklik yapmak mumkunken, spfile`i bu sekilde degistirmenin, mumkun olmamisidir. Bu elbette olumsuz bir durum, fakat SPFILE kullanmanin ciddi avantajlari bulunuyor.
Oracle`in ciddi otomatik performans iyilestirme yontemleri icin SPFILE kullanimi taysiye edilmektedir. Ayrica RMAN sayesinde, SPFILE`larinizin otomatik olarak yedeklenmesi saglanabilir, sizin kopyalamaniza gerek kalmaz. Her yedek alinmasinda SPFILE`in yedegi alinacaktir.
Daha onemli bi konuya deginelim parameterlerin degismesi

            SQL> ALTER SYSTEM SET JOB_QUEUE_PROCESSEC=10;

Eger parametre dosyasi olarak SPFILE kullaniyorsaniz, yukarida girdiginiz deger hep gecerli olacaktir. Veritabani tekrar basladiginda yine eger ayar girmenz gerekmez, cunku spfile dosyasina girmis oldugunuz deger tutulur. Bu durum, PFILE ile saglamak mumkun degildir. Yaptiginiz bir degisikligi PFILE`a girmeyi unutursaniz, problem yaratabilir. halbuki SPFILE icin boyle bi problem olmadigini goruyoruz.
PFILE ile ayni sekilde SPFILE`larin tutuldugu klasor yine $ORACLE_HOME\database atilir.
  ( spfile.ora )

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder