Menu

26 Ağustos 2009 Çarşamba

Java Message Service

Merhaba.. Bu yazimizda jms`den bahsedecegiz, ve daha kolay anlasilmasi icin orneklerle, ornek uygulamalar kullanarak anlatmaya calisacam..
JMS
JMS bir interfaceler ve ilgili semantikler kumesidir. Bu semantikler bir JMS istemcisinin kurumsal mesajlasma urunlerinin avantajlarindan nasil yararlanacaginin tanimidir. JMS java programlari icin kurumsal mesajlasma sistemi iletilerinin olusturulmasi, gonderilmesi, alinmasi ve okunmasia iliskin ortak bir yol saglar.
Mesajlasma servisi icindeki applicationlarin bilesenleri, birbirleriyle dogrudan iletisim kurmak yerine, iletilerinin bir ileti sunucusuna gonderirler.Ileti sunucusu sirasiyla iletileri alicilarina ulastirir. Bu gereksiz bir yazilim katmani gibi gorunsede buyuk avantajlar saglamaktadir. Bu gunluk hayattaki posta servisine cok benzer. Biz mektuplarimizi istedigimiz yerlere ulastirabiliriz ama, bunu bizim yerimize baskalarinin yapmasi hayatimizi cok kolaylastirir. JMS`de applicationlarimiza bir katman daha ekler ama istemci ve sunucu taraflarinin her ikisinin de yukunu hafifletir.

JMS UYGULAMA GELIŞTIRME ARAYUZUNUN BELIRLI AMAÇLARI
-JMS arayuzunun anahtar amaclarindan biri kurumsal mesajlasma olanaklarini birlestirmek ve java programcilarinin kurumsal mesajlasmayi kullanabilmesi icin ogrenmesi gerekenleri minimize etmektir.
-Hali hazirda JMS kullanmaya uygulamalarin ileti formatina uygun ileti olusturmaya elverisli arayuzler sunmak.
-Farkli isletim sistemleri, mimarileri, platformlar ve diller barindian heterojen uygulamarin gelisimini desteklemek.
-Network uzerinde kullanilmak uzere siranlanmis java nesneleri iceren iletileri desteklemek.
-XML sayfalri iceren iletileri desteklemek.

JMS NIN AVANTAJLARI
-JMS bilesen mimarisi programcilara ileti mekanizmalarindan bagimsiz yazilim urunleri gelistirme imkanlari saglar. Uygulama kaynaklarinin etkili kullanimini saglar. Bu bilesenlerin yeninden kullanabilirligini arttirir ve uygulama gelistirme zamanini azaltir.
- Bircok bilgi teknolojisi sitemi(IT Systems) kisa zaman agir modifikasyonlara ihtiyac duyar. Bu modifikasyonlar hem istemci hem de sunucu mimarisinde degisikliklere yol acar. Bu sorun JMS ile biraz da olsa hafifletilir. Cunku JMS ileti mekanizmasi uygulamadan bagimsiz oldugu icin, sistemdeki degisikliklerinden etkilenmez.
- Bir cok kurumsal uygulama degisik platformlar uzerinde dagitik olarak calismaktadir. Bu heterijen platformlar degisik turlerde ileti gonderebilir ve alabilirler. JMS saf java ile yazilmistir ve bilesenler JMS ileti mimarisini anladiklari surece bilesenlerin platform ve gelistirdikleri dil ne olursa olsun sorun cikmaz.
- Ileti servisi haberlesme kalistesinden sorumli oldugu icin uygulama bilesenleri bu konularla ugrasmaktan kurtarir.
-JMS iletileri istemcilere ulastirma ve kuyruklama islerinden sorumlu oldugu icin sunuculara daha fazla bilgi isleme olanagi saglar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder